• Slide image one
  • Slide image three
  • Slide image three
  • Slide image three
  • Slide image three
  • Slide image three



Naptár

március 2024
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Feliratozás hírlevélre




Joomla : tornarium.hu
Harmóniáért

 

JÓGA


Mi a jóga valójában?
Mindannyian hallottunk róla valamit, de nem biztos, hogy bárki pontosan meg tudná határozni mit is értünk e fogalom alatt. A jóga művészete ezredévekkel ezelőtt keletkezett Indiában, körülbelül 2500 éve foglalták írásba az alapjait. Talán a legrégebbről fennmaradt módszer a test és a lélek tudatos fejlesztésére a mai mindennapi életben élő modern ember számára. Utat nyit a legfelsőbb cél, a felszabadulás és az önmegismerés felé. Lényege a szellemiség, a teljességre való törekvés, a belső béke, harmónia megvalósítása.

A speciális mozgásgyakorlatok rendszeres végzése ennek a hagyománynak a részét alkotja. A gyakorlatok, testhelyzetek (ászanák) hatására az izmok megnyúlnak, javul a testtartás, a szervezet egészségesebbé válik, megerősödik, nő az energiaszintje, ruganyossá, formássá válik a test. Aki a jógát gyakorolja, olyasmit él át, aminek csak egy kis része szavakkal is kifejezhető, az élmények nagyobb részére nincsenek szavak.
A jóga jelentősége azonban saját előrehaladásunkban, fejlődésünkben rejlik. Kizárólag önmagunkkal érdemes magunkat összemérni. Így biztos a siker, a biztonság kellemes érzése, életkortól, egészségi állapottól és egyéb „külső” körülményektől függetlenül.

Az órákon a résztvevők ászanát (testhelyzetet), pránajámát (légzésgyakorlatot), lazítást, koncentrációt, és meditációt gyakorolnak. Az órák lépcsőzetesen épülnek fel, a gyakorló fokonként haladhat előre a legegyszerűbb ászanáktól a legbonyolultabb technikák felé. Az órák felépítése lehetővé teszi, hogy bárki (férfi, nő, életkortól és edzettségi szinttől függetlenül) bármikor bekapcsolódhasson a jóga gyakorlásába, megismerésébe.

Végezetül néhány gondolat arról, hogyan segíthetünk a jógával magunkon és másokon.
"Ha valakinek enni adsz, akkor a segítséged csak egy napig tart, mert ismét éhes lesz. Ha ruhát adsz neki, akkor a segítséged talán egy évig hat, amíg az öltözék lyukas és elnyűtt nem lesz. Ha orvosságot adsz, az sem segít örökre, mert a betegségek visszatérnek. De arra tanítani az embereket, hogy hogyan éljenek elégedetten és hogyan segítsenek magukon, az a segítség egy egész életre szól. Ez a fajta segítség az emberek igazi baráti szolgálata."
Jóga órák szerdán 17.45,19.30, pénteken 18.00-kor. Az órák hossza 90 perc, rövid lazítással kezdődik, melyet követ az aktív szakasz, az utolsó 25 perc a hosszú lazításé. 






Miért jógázzunk?

 
Elsődleges szerepe a megelőzés, illetve a rekreáció. Harmonikusan erősíti és nyújtja az izomzatot, precíz, anatómiai szempontból jól átgondolt gyakorlatokkal biztonságosan, mégis eredményesen alakítja a fizikai testet, így hatással van az élet egészére:
- javítja a tartást
- erősíti, nyújtja és lazítja az izomzatot
- növeli az ízületi hajlékonyságot
- erősíti az önbizalmat
- vitalizál
- javítja az emésztést
- javítja a keringést
- oldja a stresszt
- növeli a fizikai és pszichikai teherbírást
- javítja a testtudatot
- javítja a koncentrációs képességet
- javítja az általános közérzetet
- :-) mert jó!

    

 









 


 



 

 
xvideos